»Prepričan sem, da je kljub temu, da je še rosno mlad, sejem Agritech pognal že dovolj močne korenine, da je postal prepoznaven kot osrednji in edini v celoti strokovni sejem namenjen kmetijski in gozdarski mehanizaciji v Sloveniji,« je danes na otvoritvi 2. Agritecha dejal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec in dodal, da si vsi, ki se ukvarjajo s kmetijstvom ali gozdarstvom, tega, da ga ob začetku sezone ne bi obiskali, skorajda ne morejo privoščiti.

Otorepec je s ponosom priznal, da se je letos število razstavljavcev še podvojilo, prav tako pa je sejem bogatejši za dve dodatni dvorani, ki bosta omogočali še bolj pester razstavni program. »120 razstavljavcev v 8 dvoranah predstavlja preko 300 blagovnih znamk. Glede na same dobre odzive na lanski sejem in še večjo ponudbo, pričakujemo, da nas bo letos obiskalo še več obiskovalcev, med 25 in 30 tisoč,« dodaja.

»Dobrodošli v Celju, ne samo v knežjem Celju, ampak tudi sejemskem mestu,« pa je na otvoritvi obiskovalce pozdravil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Izpostavil je, da velik del aktivnosti občine predstavljata tudi kmetijstvo in gozdarstvo. »Radi se pohvalimo, da smo v Sloveniji občina, ki ima največ gozdov v svoji lasti, in sicer okoli 400 ha,« je dejal in dodal, da z njim tudi dobro gospodarijo in ves denar vračajo nazaj v dokupe novih gozdov, ureditve, zasaditve in podobno. Na tem območju pa je zabeleženih tudi veliko kmetij – župan pravi, da okoli 390, od teh je sicer nekaj tudi »mrtvih«. »Občina je v lanskem in letošnjem letu praktično podvojila subvencije za kmetijstvo, spodbujamo pa tudi nastanek strojnega krožka,« je povedal. Izpostavil je, da tisti, ki se ukvarjajo s sodobnim kmetijstvom potrebujejo veliko znanja, kar je po njegovih besedah že lani dokazal 1. Agritech. »Še posebej mladi so sposobni, da naredijo korak naprej pri pomembnem cilju Slovenije – povečanju samooskrbe,« je še dejal. Prav tako je dodal, da je prepričan, da bodo letos na sejmu tudi tisti, ki se ne ukvarjajo z gozdarstvom in kmetijstvom, imeli kaj za videti, ob tem pa obiskovalce spodbudil, da obiščejo tudi celjsko mestno jedro in si še tam ogledajo kakšno zanimivost.

Branko Miler, predsednik Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnike, ki je lani dalo pobudo za organizacijo sejma, ki bi bil namenjen izključno kmetijski in gozdarski mehanizaciji, je dejal, da se marsikomu zdi, da je samoumevno, da so danes tukaj in pojasnil, kako je do njihovega združenja in sejma Agritech sploh prišlo. »Našli smo pravi kraj in pravega sogovornika, da si lahko danes ob pravem času ogledate najnovejšo tehniko pred prihajajočo sezon,« je dejal. Po njegovem mnenju je Agritech upravičil svoj slogan, da je še boljši in še večji, saj se letos na njem predstavlja res veliko proizvajalcev in novosti. »Zato lahko s ponosom rečemo, da bo Agritech, ali Hannover v malem, spremenil sejemsko dogajanje v Sloveniji,« je dejal. Izpostavil pa je tudi slovenske kmete. »Slovenske kmetije so majhne, a za ohranitev slovenskega podeželja se ta struktura ne bo smela veliko spreminjati. Bo pa treba poskrbeti, da bodo mladi ostali na kmetiji in podeželju,« je povedal in dodal, da če za to ne bo ustreznih pogojev, bodo vsi odšli v mesto. Dejal je tudi, da so bili slovenski kmetje skozi celo našo zgodovino trdni steber, da smo preživeli kot narod. »Vedno so si zaslužili spoštovanje in zaslužijo si ga tudi sedaj, v tej dobi, ko se pametne tehnologije in robotika selijo v kmetijstvo. Zato jim omogočimo, da bodo imeli delo, in jim pomagajmo pri ohranjanju podeželja in uspešnemu razvoju kmetij iz leta v leto,« je še povedal.

Na otvoritvi pa je spregovoril tudi državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Jože Podgoršek. »Čestitam sejmišču za tako dobro rast ob tem sejmu. Vesel sem, da so tako razstavljavci kot uporabniki te mehanizacije vzeli sejem tako resno,« je dejal. Pojasnil je, da se na njihovem ministrstvu v tem letu predvideva velik val razpisov za podporo pri investicijah, zato je sejem priložnost, da se kmetje in gozdarji na njih pripravijo. »Osebno me veseli, da na ta sejem prihaja tudi najsodobnejša tehnologija, in sicer na tista kmetijska gospodarstva, ki so na nek način odgovorna za samooskrbo v naši državi,« je povedal in dodal, da je nova tehnologija še posebej pomembna zaradi varnosti in okolijskega vidika – dejstvo je, da evropski zeleni dogovor trka tudi na vrata Slovenije in bodo morali v strategijo vnest vse zahteve okolijskega dogovora in nenazadnje novo mehanizacijo, saj z njo prihajajo tudi sodobnejše tehnologije. »Tako bomo lahko z manj truda enako ali bolj učinkoviti,« je še povedal in dodal, da ima sejem pri omogočanju teh tehnologij v slovenskem prostoru veliko vlogo.

Kot zadnji pa je spregovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da smo po zadnjih razpoložljivih podatkih SURS-a v zadnjem tri četrtletju lanskega leta dosegli 2,3 odstotno rast bruto družbenega produkta, kar je še vedno nad povprečjem Evropske unije. »Zaradi spreminjajočih se razmer na svetovnih trgih in v politiki se gospodarstvo ohlaja, ampak ohlajanje gospodarstva še ni kriza,« je poudaril in dejal da moramo ostati optimistični in ambiciozni. Izpostavil je pomen kolektivnega nastopa – sodelovanja in povezovanja, saj lahko po njegovih besedah samo tako ustvarimo gospodarsko razvito in na splošno boljšo Slovenijo. Prav tako je omenil pomembnost vlaganja v visokotehnološka področja kot so Industrija 4.0, digitalizacija in umetna inteligenca in pa resen razmislek o zeleni ekonomiji, saj številne analize in študije dokazujejo, da je kmetijstvo odgovorno za velik delež emisij toplogrednih plinov. »Tehnološke in procesne inovacije v kmetijstvu in gozdarstvu so zato nujne,« je povedal. Pozitivno je pozdravil tudi informativni dan za mlade, ki bo v četrtek potekal v okviru sejma Agritech. »Hvala organizatorjem sejma, ker mislijo na prihodnost usposobljenosti kadra v kmetijstvu in gozdarstvu. Takšni dogodki veliko doprinesejo k razvoju in popularizaciji kmetijstva, gozdarstva in lesarstva med mladimi v Sloveniji,« je še dodal.