Po nekaj več kot dveh letih se med ljudi vrača sejem Agritech, ki bo na Celjskem sejmu potekal med 9. in 13. marcem 2022. Že sedaj je jasno, da nas čaka nepozaben sejemski dogodek, saj organizatorji obljubljajo bogat razstavni program s predstavitvijo večine blagovnih znamk kmetijske in gozdarske mehanizacije, ki se bodo predstavile v kar šestih sejemskih dvoranah. Prav tako pa se pripravlja pester spremljevalni program, ki bo brez dvoma navdušil tudi tiste najzahtevnejše obiskovalce. Letos prvič pa bosta na sejmišču 12. in 13. marca potekala tudi 45. dneva čebelarstva ApiSlovenija.

Kot je na novinarski konferenci izpostavila vodja sejma Agritech, Renata Košenina, se je na zadnjih dveh različicah sejma Agritech izkazalo, da je stroka potrebovala specializiran sejem s terminom pred glavno kmetijsko sezono. »Kljub enomesečni prestavitvi termina iz februarja v marec, je to za kmetovalce in gozdarje še vedno primeren čas za obisk tovrstnega sejma, saj takrat sprejemajo odločitve o investicijah«, je še dodala Košenina.

 

Tudi letos bo Agritech nudil izobraževanja in nove investicije tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje. Mlajšo generacijo bo navdušil z novimi tehnologijami, splošnemu občinstvu pa ponudil ugodne nakupe in pestro sejemsko dogajanje.

 

OBOGATENA PONUDBA RAZSTAVLJAVCEV

Dvorane na 3. Agritechu bodo zapolnjene do zadnjega kotička. Izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. Robert Otorepec je povedal, da bo na 3. Agritechu razstavljalo 100 direktnih razstavljavcev, predstavili pa bodo preko 350 različnih blagovnih znamk. Direktni razstavljavci prihajajo predvsem iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, zastopane blagovne znamke pa se skupaj predstavljajo iz kar 15 različnih držav. Tako bo mogoče videti vse od traktorjev do priključkov (plugi, brane, sejalnice, trosilci, škropilnice, mulčenji, kosilnice, obračalniki, zgrabljalniki, balirke, ovijalke…). Na ogled bodo prav tako kombajni, silažni kombajni, prikolice in cisterne. Na svoj račun bodo prišli tudi uporabniki gozdarskih strojev, saj bo na sejmu predstavljena večina blagovnih znamk s tega področja.

Poleg predstavitve široke ponudbe kmetijske in gozdarske mehanizacije pa se v letu 2022 širi tudi program prehranskih dopolnil, tako bo možno na Agritechu kupiti ali naročiti tudi številne visokokakovostne dodatke za prehrano živali in fitofarmacevtska sredstva za bogato in polno letino. To boste z obiskom Agritecha lažje načrtovali, saj se bodo predstavljali tudi razstavljavci s semeni za poljščine in travnike, ogledali pa si boste lahko tudi najnovejše namakalne sisteme. Širi se področje opreme za hleve skupaj s prezračevalnimi sistemi in predstavitvijo hlevov na ključ. Prav tako se bodo predstavljali razstavljavci s pnevmatikami za kmetijske stroje, mesarsko opremo, stroje za predelavo hrane in hladilnice. Organizatorji pa niso pozabili niti na vinogradnike, ki se bodo lahko seznanili z novimi stroji in opremo za vinogradništvo.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM ZA MLADE IN MLADE PO SRCU

  1. Agritech bo nudil izobraževanja in nove investicije tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje. Mlajšo generacijo pa bo navdušil s predstavitvijo novih tehnologij in informativnimi dnevi.

NA MLADIH SVET STOJI – INFORMATIVNI DNEVI ZA MLADE NA AGRITECHU

Generacija kmetov, ki počasi prevzema kmetije, je čedalje bolj inovativna, zato je prav, da  se poseben poudarek nameni mladim in njihovi izobrazbi v gozdarski in kmetijski panogi. Več slovenskih šol bo v četrtek, 10. marca 2022 od 10. ure dalje predstavilo svoje srednješolske in visokošolske programe v aktualnih panogah. Mladi bodo tako lahko na enem mestu dobili vpogled v predstavitev strokovnih poklicev:

–              mehanik kmetijskih in delovnih strojev,

–              kmetijsko podjetniški tehnik,

–              upravljanje podeželja in krajine,

–              gozdar,

–              gozdarski tehnik,

–              gospodar na podeželju.

 

Celjski sejem bo podaril skupno 100 brezplačnih vstopnic (1 otrok in ena odrasla oseba) tistim, ki se želijo udeležiti informativnega dne. Interesenti za njih zaprosijo z mailom Lei Jurhar (lea.jurhar@ce-sejem.si).

 

PREDAVANJA NA TEMO INOVATIVNOSTI V KMETIJSTVU S POSEBNIMA GOSTOMA

Sejemski petek bo potekal v znamenju okrogle mize na temo inovativnosti v kmetijstvu, ki jo bo moderiral Žiga Kršinar. Svoje izkušnje o direktni prodaji in prenosom idej in inovativnosti v prakso bo predstavil aktualni Inovativni mladi kmet 2021 Gregor Slavec. O novih rešitvah za stare težave  in o tem, zakaj so dobrote slovenskih kmetij lahko prava rešitev za kmete in potrošnike bo govoril Peter Pribožič iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Na koncu pa bo svoje poglede na Enoten trg EU in razlike o sledljivosti hrane med državami članicami in potencialno uvedbo masnih bilanc v Sloveniji predstavil evropski poslanec Franc Bogovič.

 

DAN ZA LASTNIKE GOZDOV

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Zvezo lastnikov gozdov bo tudi na 3. Agritechu organiziran tematski dan za lastnike gozdov, ki bo potekal v petek, 12. 3.. Predavanja bodo med drugim namenjena obisku gozda in gozdnemu bontonu, potekala bo okrogla miza na temo sprejemanja 10-letnih GGN in LUN, prav tako pa se podpisalo odprto pismo civilnih družb na temo Kodeksa o obisku v naravi v luči nedopustnih motoriziranih vdorov v naše gozdove.

 

LETOS TESTNE VOŽNJE S TRAKTORJI IN DEMONSTRACIJE GOZDARSKIH STROJEV V ŠE BOLJ RAZŠIRJENI OBLIKI

Testne vožnje s traktorji so na zadnjem Agritechu požele veliko navdušenje. Vse sejemske dni bo tako na zunanjih površinah sejmišča na voljo testiranje traktorjev različnih proizvajalcev, ki bo potekalo po vnaprej pripravljenem urniku. Obiskovalci se bodo lahko na test prijavili na licu mesta, od predstavnika podjetja za določen traktor pa bo odvisno, ali bodo traktor lahko vozili sami, ali pa le kot sovoznik.

Na 3. Agritechu pa si bo možno ogledati tudi, kako vrhunski gozdarski stroji delujejo v praksi. Potekale bodo namreč demonstracije delovanja gozdarskih strojev, cepilnikov drv, demonstracija žaganja hlodov s krožno žago s trakom in gozdarskih prikolic z dvigali.

 

Podrobnejša predstavitev spremljajočega programa je objavljena na spletni strani sejma Agritech.