»Zelo nas veseli, da lahko po skoraj točno dveh letih od razglasitve epidemije koronavirusa v Sloveniji in s tem zaustavitve sejemske dejavnosti, odpiramo sejem Agritech, ki je prvi sejem, ki bo potekal že skoraj tako kot so potekali sejmi pred začetkom epidemije,« je danes na otvoritvi 3. Agritecha dejal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec in dodal, da je vse pripravljeno na ponovni zagon sejemske dejavnosti.

Otorepec z veseljem poudarja, da je manj kot mesec dni po odpravi večine omejitvenih ukrepov sejmišče v celoti polno razstavljavcev in obiskovalcev, kar dokazuje, da sejmov ne moreta uničiti ne digitalizacija, kot tudi ne epidemija. »Zbranih je bilo 115 razstavljavcev, ki predstavljajo 350 blagovnih znamk. Kot vedno pa smo pripravili tudi bogat spremljajoč program,« dodaja. Prav tako je izpostavil letošnjo posebnost, saj se Agritechu v soboto in nedeljo pridružujeta še 45. Dneva čebelarstva ApiSlovenija. Gre namreč za največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi, ki bo potekal 12. in 13. marca v sejemski dvorani E in na katerem se bo predstavilo 55 ponudnikov čebelarske opreme.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je na otvoritvi izrekel dobrodošlico vsem obiskovalcem in razstavljavcem ter izpostavil, da je Celje zelo naklonjeno vsem sejemskim prireditvam. »V tem času mesto utripa malce drugače,« je dejal in dodal, da so veseli, da je družbi Celjski sejem uspelo pripraviti sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije, ki je prava zgodba o uspehu. »Sejem je namreč zanimiv tudi za tiste, ki se ne ukvarjajo s kmetijstvom ali gozdarstvom,« meni.  Izpostavlja, da lahko na sejmu vidimo tudi dosežke slovenske strojne industrije na tem področju, ki je konkurenčna na globalnem trgu. Poudarja, da je Celje mestna občina, ki ima kljub temu kar 346 aktivnih kmetij, od tega jih je 13 vključenih v ekološko pridelavo, mnoge med njimi pa imajo prijavljene tudi dodatne dejavnosti na kmetiji. »Mestna občina podpira ta segment gospodarstva, saj se zaveda kako pomembna je na eni strani čim večja prehranska samooskrbnost, na drugi strani pa tudi ohranitev naše kulturne krajine,« je dejal in dodal, da se pomen prehranske samooskrbnosti pokaže zlasti ob različnih krizah, kot je trenutna v Ukrajini. Za konec je razstavljavcem in obiskovalcem še enkrat zaželel lep in dober sejem. »Verjamem, da smo tovrstne dogodke vsi zelo pogrešali, in da se je v tej precej dolgi pavzi zaradi zdravstvene krize, pokazalo kako pomemben je neposreden stik in kontakt, tako med proizvajalci in njihovimi kupci kot med ponudbo in povpraševanjem,« je še dodal.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je izpostavil, da bo do nedelje na sejmišču potekal vrvež, a ta ne bo tako brezskrben kot so sicer sejemski dogodki. »Ne morem mimo tega, da ne bi opozoril na dogajanje v Ukrajini. Dogodki, ki smo jim priča v zadnjih dneh so nas šokirali,« je povedal. Redko kdo si je predstavljal, da bo v Evropi prišlo do konflikta takšnih razsežnosti, da bo na preizkušnji preskrba s hrano. Poudarja, da sta kmetijstvo in gospodarstvo pred velikim izzivom, kako naprej zastaviti svojo dejavnost. »Naj končam svoj govor z optimizmom, saj ga moramo ohraniti. Veseli me, da je letos sejem Agritech odprl vrata, da se lahko spet neposredno srečamo, da se življenje vrača v normalne tirnice, in da bomo z neposrednimi stiki gradili medsebojne odnose,« je še dejal.

Na otvoritvi je spregovorila tudi mag. Polona Rifelj, državna sekretarka iz kabineta predsednika vlade Republike Slovenije. »Veseli me, da se po več kot dveh letih v Celje vrača tudi sejem Agritech,« je dejala. Meni, da so sejmi še vedno izjemno pomemben dogodek za vsako gospodarsko panogo. »Kljub temu, da v sodobnem svetu veliko poslovne komunikacije poteka po svetovnem medmrežju, so še vedno izjemno pomembni osebni stiki,« je povedala in dodala, da se na sejmu Agritech, lahko slovenski kmetovalci in gozdarji v živo seznanijo s sodobno mehanizacijo, ki je izjemno pomembna za učinkovito delo in dodajanje vrednosti proizvodom in storitvam v obeh panogah. Izpostavlja, da je sejem hkrati tudi pokazatelj razvoja panoge. »To je priložnost za predstavitev novih tehnologij, izmenjavo znanja in izkušenj ter njihovega prenosa v prakso. Inovacije, razvoj, novo znanje so danes ključni dejavniki napredka gospodarstva,« je dejala in pohvalila odločitev vodstva sejma, da Agritech ponuja tudi izobraževanja in strokovni program ter informativni dan za mlade, ki bo v četrtek potekal v okviru sejma Agritech. »S tem ste pokazali, da mislite tudi na mlade, tiste na katerih stoji naša prihodnost. Mlajše generacije kmetovalcev in gozdarjev prinašate v panogo nova, sodobna znanja, ste inovativni in predvsem prispevate pozitivno energijo in pogum za pozitivne spremembe,« je še dodala.

Kot zadnji je spregovoril tudi dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki je najprej izrazil veselje, da je lahko v živo prisoten na tem sejmu. »V zadnjih dveh letih smo bili prevečkrat primorani naše dejavnosti izvajati na drugačne načine,« je izpostavil. Bili smo izpostavljeni različnim izzivom, a dokazali, da lahko skupaj premagamo vse dane prepreke. »Tudi v času mojega kratkega mandata v funkciji ministra, ko je bil pred nami največji izziv, priprava strateškega načrta za novo programsko obdobje. Tudi ta načrt nakazuje veliko potrebo Republike Slovenije za vlaganja na področju kmetijstva, živilskopredelovalnega sektorja, zato da bomo stabilnejši pri pridelavi in predelavi,« je pojasnil. Izpostavil je, da smo danes tukaj, saj so sejmi izjemna priložnost, da obiskovalci pogledajo, katere so najsodobnejše tehnologije, ki se razvijajo v Sloveniji in po svetu. »Vsi skupaj smo lahko prepričani, da noben digitalni sejem ne more nadomestiti tega, da smo fizično prisotni na teh dogodkih,« je dejal. Za konec je vsem razstavljavcem zaželel uspešen poslovni teden, obiskovalcem in kupcem pa primerne in pametne odločitve.