Trenutna situacija v Evropi je še bolj poudarila pomen samooskrbe s hrano, je že na otvoritvi sejma Agritech izpostavil Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in dodal, da je kmetijstvo pred velikim izzivom, kako naprej zastaviti svojo dejavnost. »Mislim, da bo kriza v Ukrajini dala temeljit premislek vsem nam, kmetom in odločevalcem v državi,« je dodal na današnji okrogli mizi.

V luči trenutnih razmer je tako danes na Agritechu potekala okrogla miza na temo »Slovenska hrana, z njo povezana samooskrba in inovativnost v kmetijstvu«, kjer se je razpravljalo o tem, kako zagotoviti zadostno samooskrbo in posegati po inovacijah. »Lokalna samooskrba se da dvignit enostavno z navadnimi in lahkimi prijemi«, pravi Žveglič in dodaja, da si lahko za primer vzamemo dobro prakso iz Maribora, kjer ima 6 kmetij skupaj eno trgovino. »Na takšen način kupec ne pride samo po jabolka, ampak lahko dobi tudi krompir, solato in še kaj drugega,« še dodaja.

Evropski poslanec Franc Bogovič je odziv na trenutno problematiko predstavil skozi oči Evropske unije. »Skupna kmetijska politika zagotavlja prehransko varnost na evropski tleh, čeprav je enoten evropski trg delno porušen zaradi blokad izvoza hrane, ki jih je sprejela Madžarska,« pojasnjuje in dodaja, da je Odbor za kmetijstvo situacijo že obravnaval, in da bo konec marca potekala seja evropskega parlamenta o prehranski varnosti. Izpostavil je tudi, da prehranska varnost ne pomeni zgolj, da je na voljo dovolj hrane, ampak da je ta dostopna tudi za povprečnega kupca. »Z ukrepi je potrebno zagotoviti, da se hrana ne podraži preveč, in da bo za vse dostopna,« pravi in dodaja, da verjame, da bo Evropska unija na tem področju našla prave rešitve.

Na koncu je o pomenu inovativnosti v kmetijstvu svoje mnenje podal še aktualni Inovativni mladi kmet 2021 Gregor Slavec. »Bistvo same inovativnosti v slovenskem in evropskem podeželju je, da mora kmet, predvsem na manjših kmetijah, ki prevladujejo v Sloveniji, biti tržno naravnan h končnemu potrošniku,« je pojasnil in dodal, da morajo iti kmetje nasproti kupcem. Poleg približevanja kupcem je izpostavil še druge pomembne aspekte uspešnega kmetovanja. »Na sami kmetiji je potrebno pridelati dobro hrano, kvalitetno hrano in nenazadnje dodati primerno embalažo, ki potem pride do končnega potrošnika,« je dodal.